Čaj, najlepší kamarát do chladného počasia: Všetko, čo by ste o ňom mali (chceli) vedieť

2319

Pre niekoho obyčajný nápoj, no pre mnohých doslova pôžitok. Čaj je po čistej vode druhým najbežnejším a najpoužívanejším „hasičom smädu“. Možno práve preto sme nikdy nemali potrebu zamyslieť sa nad tým, odkiaľ vlastne čaj pochádza, ako by sa mal správne pripravovať alebo ktorý čaj patrí medzi najdrahšie.

Čaj poznáme vďaka čínskemu cisárovi Šen-nungovi, ktorý si varil horúcu vodu a náhodou mu do nej spadlo niekoľko lístkov čajovníka. Po ochutnaní si uvedomil, že práve zelené listy dodali vode veľmi dobrú chuť. Samozrejme, všetko je to len legenda, no isté je, že čaj sa začal datovať už pred 5 000 rokmi. Z Číny sa dostal do Japonka, odtiaľ do Európy a následne do celého sveta. Vedeli ste, že v Japonsku mohli piť čaj len vysokopostavení páni?

Kedysi ľudia poznali výhradne zelený čaj, až postupom času sa začal ochucovať napríklad sušenými kvetmi, ovocím či bylinkami. Základnou surovinou je teda čajovník, vždyzelená kríčkovitá rastlina s bielymi kvetmi. Ak čajovník rastie pri teplote od 18 do 20 °C a má dostatok slnka, zaručene sa z neho vyrobí veľmi kvalitný čaj. Listy čajovníka sa zbierajú ručne, následné spracovanie už pomaly nahrádzajú stroje. Vedeli ste, že základom zeleného, čierneho aj bieleho čaju sú vždy listy čajovníka? Za farbu môže následný proces – fermentácia.

Nie je čaj ako čaj

Existujú tri hlavné kategórie čaju – pravý, bylinný a ochutený. Ak máte radi najmä druhú a tretiu kategóriu čajov, teda bylinkové a ochutené, mali by ste vedieť, že sú to takzvané falošné čaje. V niektorých krajinách ich dokonca za čaje ani nepovažujú, pretože nie sú vyrobené z rastliny čajovník.

Pravý čaj

Jeho základom je vždy rastlina Camellia sinensis (čajovník) a poznáme až 5 druhov pravého čaju: zelený, biely, čierny, oolong a pu-erh. Ako je teda možné, že ich chuť je tak odlišná aj napriek tomu, že sú vyrobené z tej istej rastliny? Všetko totiž záleží od výrobného procesu jednotlivých čajov. Napríklad čierny a oolong sú pri výrobe vystavené oxidácii, čo spôsobí stmavnutie lístkov. Následná chuť je viac horká a výrazná

Biely čaj je najmenej spracovaný. Po odtrhnutí listov sa ihneď suší na slnku a vyrába sa takmer výhradne v Číne, na Srí Lanke a v niektorých oblastiach Afriky. Zásadným pravidlom je trhať len mladé listy čajovníka. Jeho chuť je sladkastá a menej výrazná, odborníci ho odporúčajú piť s plátkom citróna a malou lyžičkou medu.

Podobne aj zelený čaj je spracovaný len minimálne. Listy sa sušia na textilných alebo bambusových podložkách, ktoré dopomáhajú k jeho špecifickej chuti. Najviac sa ho vyrobí v Číne a Japonsku, no obe krajiny robia čaj špecificky – v Číne ho sušia dymom, v Japonsku parou.

Bylinný čaj

Neobsahuje žiadne listy z čajovníka, ale je vyrábaný z rôznych sušených korenín, bylín či kvetov. Existuje veľké množstvo chutí a druhov. Veľmi obľúbeným je napríklad mätový, zázvorový či kurkomový, ale tiež levanduľový, ibištekový či jazmínový. Bylinné čaje sa dlhé stáročia používajú v tradičnej medicíne, napríklad v ajurvéde.

Ochutený čaj

Je to kombinácia pravých a bylinných čajov. Základom je teda vždy pravý čaj, najčastejšie zelený, biely alebo čierny, do ktorých sa pridávajú rôzne druhy bylín či kvetov. Najpopulárnejším ochuteným čajom je Earl Grey – čierny čaj s tónmi citrusov.

Sypaný či vo vrecku?

Práve balenie môže najviac vypovedať o kvalite a chuti čaju. Čaje balené vo vrecku sú síce praktické a rýchle na prípravu, no treba si dať pozor na zloženie. Vo vrecúškach sa nachádzajú zväčša listy nižšej kvality, ktoré sú rozdrvené. Ak ale chcete zostať pri čajových vreckách, je dobré vyberať si čo najväčšie. Listy po zaliatí napučia, v malých vrecúškach nemajú dostatok priestoru a neuvoľní sa z nich všetko. Faktom ale zostáva, že sypané čaje sú nielen lepšej chuti, ale majú oveľa viac blahodarných účinkov pre náš organizmus.

Najväčší čajoví producenti

Mnoho krajín je od produkcie čaju doslova závislá. Veľké percento obyvateľov má príjem výhradne z výroby čaju – či už vlastnia polia, zbierajú lístky alebo sa podieľajú na následnom spracovávaní. Vedeli ste, že tak, ako panujú obavy o dostatok pitnej vody, svet sa bojí toho, že nebude mať dostatok polí, kde by mohol čajovník rásť? Spotreba čaju totiž neustále rastie. Ročne ho najviac vyprodukuje Čína (2,5 milióna ton), India (1,3 milióna ton) a Keňa (0,5 milióna ton). Nasledujú krajiny ako Srí Lanka, Vietnam, Turecko, Indonézia či Irán.

Zdroj fotiek: Unsplash

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie