Blíži sa Festival PO NAŠOM! Prezentovať bude myšlienku udržateľnosti očami detí

1608
PO NAŠOM! – udržateľnosť očami detí: Aj deti majú čo povedať k téme udržateľnosti Zeme. Aj preto vznikol prvý ročník detského festivalu, v rámci ktorého môžu deti vyjadriť svoj postoj k téme udržateľnosti, diskutovanej predovšetkým vo svete dospelých.

Zámerom festivalu je vytvoriť deťom priestor na vzájomné stretnutia, diskusie, vzdelávacie aktivity a interaktívne workshopy, živú knižnicu, premietanie filmov s enviro tematikou, prezentáciu a predaj ich vlastných produktov, výmenu či predaj nepotrebných kníh, hračiek alebo oblečenia. Pod jednou strechou, od 9:00 do 15:00, 25. mája v Starej tržnici.

Festival PO NAŠOM!:

O svoje nápady, názory a možno i riešenia sa deti podelia so svojimi rovesníkmi, ale i dospelými návštevníkmi podujatia v rámci piatich záujmových zón:

Detský Trh Piac Markt

Detská verzia tradičného obľúbeného potravinového trhu, ktorý sa koná v Starej tržnici každú sobotu a nebude tomu inak ani v deň konania nášho festivalu. Tentokrát sa veľký trh rozšíri o detský formát, na ktorom môžu svoje výrobky predávať deti z rodinných fariem, potravinových manufaktúr, ale i všetky deti, ktoré baví varenie, pomáhajú doma v kuchyni a rady by ponúkli svoje produkty širokej verejnosti.

Detský Blší trh

Detský blší trh je opätovne detskou verziou pravidelného a obľúbeného formátu Blších trhov v Starej tržnici, kde deti prinesú svoje staré, už nepotrebné hračky, knižky, športové potreby a detské oblečenie a budú si ich môcť vymeniť alebo predať (a peniaze investovať do záujmových aktivít, možno do projektov, alebo produktov, ktoré ich oslovia).

Detské DISKUSNÉ FÓRUM

… prinesie netradičný formát diskusie, v rámci ktorej sa v úlohe diskutujúcich v rôznych tematických blokoch predstavia výlučne deti. Každý blok bude moderovať „dospelák“, odborník v danej téme; spoločným menovateľom diskutovaných tém bude, samozrejme, trvalá udržateľnosť a publikum budú tvoriť návštevníci Starej tržnice.

Festival PO NAŠOM!: foto: FB Festival PO NAŠOM/Katarína Mittáková
foto: FB Festival PO NAŠOM/Katarína Mittáková

Informačná a vzdelávacia EDU ZÓNA

Táto zóna ponúkne zaujímavé workshopy a tvorivé dielne. Napríklad návody na to, ako znižovať odpad v domácnosti, na recyklovanie oblečenia, ktoré nás už nebaví, prinesie aj senzorické vnímanie potravín a obľúbenú detskú školu varenia, majstrovanie búdok pre vtáky a hmyz či známy formát Repair café.

Pre zvedavé deti bude mať pripravené zaujímavé informácie niekoľko neziskových organizácii a firiem, ale aj škôl, ktoré sa venujú témam trvalej udržateľnosti;

ZÓNA RODINNÉHO PIKNIKU

… pred Starou tržnicou bude venovaná predovšetkým rodinám s deťmi, ktoré si budú môcť užiť spoločný čas pri dobrom jedle. Jedlo je možné si zakúpiť priamo v Starej tržnici alebo si deti budú môcť dobroty na piknikovanie pripraviť spolu s mladým šéfkuchárom a rodičov a kamarátov už len pozvať stráviť spolu pekný čas.

Ak vám nie je téma udržateľného životného štýlu ľahostajná, chcete stráviť aktívny čas s rodinnou alebo priateľmi a zároveň vás lákajú interaktívne hry a aktivity, ktoré vám budú prínosom, festival PO NAŠOM! 2019 je tu aj pre vás. Dvere Starej tržnice sú v sobotu 25. mája otvorené pre každého.

Vstup na podujatie je voľný.

Záštitu nad podujatím prevzal primátor Bratislavy Matúš Vallo. Odborným garantom podujatia je Inštitút pre cirkulárnu ekonomiku o.z.

Festival PO NAŠOM!
Stará tržnica, Bratislava
25. mája 2019
FB stránka
Instagram (@festival_ponasom)

Zdroj foto: TS Festival PO NAŠOM!, FB Festival PO NAŠOM (Katarína Mittáková)

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie