Bistro SOHO sa za krátky čas vypracovalo na jednu z najobľúbenejších reštaurácií v Bratislave: Máte radi Áziu?

16781
Bistro SOHO

Na Dunajskej ulici v Bratislave pred šiestimi rokmi otvorilo svoje brány nenápadné bistro SOHO, ktoré však okamžite upútalo svojimi vycibrenými chuťami a zaujímavými kombináciami. Dnes je označované za jednu z najlepších ázijských kuchýň v našom hlavnom meste a nedávno otvorilo ďalšiu pobočku v bratislavskom Auparku.

Bistro v nás možno v prvotnom dojme navodzuje pocit jednoduchých jedál pripravených z lokálnych surovín, no opak je pravdou. Bistro SOHO síce nemá niekoľkostranový jedálny lístok, no za to budete mať čo robiť, aby ste si vybrali len jedno jedlo. „O SOHO som sa dopočula len nedávno od kamošky. Raz sme tam spolu zašli a odvtedy sa tam zastavím takmer vždy, keď mám cestu okolo,“ hovorí Miška.

Do SOHA môžete momentálne zájsť buď do centra Bratislavy ( Laurinská 17) alebo do Auparku. Zaujímavé je, že každá prevádzka má troška iný jedálny lístok, no dizajn a celkový koncept zostal v oboch reštauráciách rovnaký. Jednoduché drevené stoly a stoličky, vázička s jedným farebným kvietkom, nádobka s hnedým cukrom – približne tak vyzerá vnútro bistra. Samozrejme, nechýba vitrína s domácimi koláčikmi či ponuka špeciálnych pív.

Zaostrené na čili

Jedlá v Bistro SOHO sú inšpirované jednoduchou ázijskou kuchyňou a veľkým oblúkom sa vyhýbajú čomukoľvek, čo obsahuje glutaman. „Milujeme kokos, zázvor, chili a thajskú bazalku, preto ich nájdete vo väčšine našich jedál,“ píše sa hneď na začiatku jedálneho lístka.

Ako predjedlo si môžete vybrať Edamame fazule, ktoré sú pekne ostré. Sú to celé struky, z ktorých sa konzumuje vnútorná časť, teda samotné fazuľky. Prvé sústo vám možno bude pripadať zvláštne, no verte, čím dlhšie ich budete jesť, tým viac si ich obľúbite.

Určite vyskúšajte aj niektorú z domácich limonád, ktoré sú pripravované v rôznych špeciálnych príchutiach. „Najlepšia limonáda je melón s lychee. Síce je celkom dosť sladká, no aj tak je osviežujúca a chuťovo veľmi zaujímavá,“ prezradila Anička, ktorá s priateľom vyskúšala už všetky druhy limonád. Odporúča aj bazovo-mätovú, levanduľovo-čučoriedkovú a jazmínovo-pomarančovú.

SOHO špecialitky, ktoré stoja za to

Na Laurinskej aj v Auparku si môžete vybrať z dvoch druhov polievky. No už v samotnom jedálnom lístku vás upozorňujú na to, že je to poriadna porcia, ktorá v pohode vystačí ako hlavné jedlo. „Miesto vám po nej zostane už len na náš koláčik,“ píše sa v ňom. Základom oboch polievok je vývar, kokosové mlieko a ryžové rezance.

Hlavné jedlá sú rozdelené na skupiny – buď sú podávané s jasmínovou ryžou a čerstvou zeleninou, alebo  sú to šaláty s mangovou zálievkou, kari či rezance. „Stačí poprosiť obsluhu a ochotne vám prinesú jedlo nakombinované inak ako je to v menučku,“ dáva tip Hanry.

Výborný je napríklad Rezancový šalát s kuracím mäsom a arašidovou omáčkou, Hovädzie so zelenými fazuľkami a čili alebo Kuracie s kokosovým mliekom. „Všetky jedlá sú pikantné, avšak niektoré vieme pripraviť aj bez čili,“ informuje reštaurácia na svojom lístku. Inak vedeli ste, že jedným z najlepších neutralizátorov štipľavej chuti je žltý melón? V SOHO o tom vedia, preto plátok melóna dostanete automaticky ku každému jedlu, ktoré obsahuje čili. A verte, budete zaň naozaj vďační :)

SOHO v Auparku sa od toho na Laurinskej líši napríklad dvomi špecialitami, ktoré tu nájdete. Veľa ľudí si ich na prvý pohľad nevšimne, pretože nie sú napísané na jedálnom lístku, ale iba vonku na tabuli. „Spolu s priateľkou sme ochutnali obe špeciality a boli výborné. Ja som si dal rezance s mäsom a arašidovou omáčkou, no úplne bombastické boli udon rezance s hovädzinkou, granátovým jablkom a pomarančovo-sójovou omáčkou. Tie si dám určite nabudúce aj ja,“ odporúča Michal.

Paličky, prosím

Ku každému jedlu dostanete automaticky čínske paličky, žiadny príbor (samozrejme, na požiadanie vám ho prinesú). Ale je to celkom výzva, skúsiť zjesť celú porciu šmykľavých rezancov s paličkami, najmä, keď ste s nimi predtým nikdy nejedli. Ale ako inak sa to naučíte, ak nie vytrvalým skúšaním, však? :)

Zdroj Foto: Autor článku, SOHO Facebook

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie