Barbora Jelinek: Cítim sa najlepšie, keď mám v strave poriadok a režim

1684

Barbora Jelinek, známa ako Barby alebo ju môžeme poznať podľa Instagramového blogu o reume je akčnou mamou dvoch detí (Jonáš 11 r. , Jerguš 9r. ). Spolu s manželom podniká, píše svoj blog, búra mýty o reume, resp. nebojí sa o nej hovoriť otvorene a úprimne. Zapája sa do mnohých akcií s témou ženskosti, zdravia či podnikania. Je ambasádorkou konferencie Pre zdravie ženy v Košiciach 2022. Barby miluje život a  nevie zniesť, keď sú ľudia egoistickí bez štipky empatie.

Barby, pôsobíš veselo, napriek tomu, že ťa trápi reuma. Usmievaš sa, aj keď si hladná?

Vieš čo áno, ale určite o niečo menej, ako keď som najedená.

Ako by si definovala tvoj vzťah k jedlu? Si požitkár, maškrtník, či zješ všetko, čo ti príde pod ruku?

Jedlo milujem! Jedenie je pre mňa rituál. Nie som vyberavá, ale samozrejme, že mám svoje obľúbené jedlá.

Máš rada jednoduché jedlá. Varíš teda aj doma tzv. bleskovky či skúšaš aj náročnejšie a dlhé recepty?

Ja už len keď vidím, že zoznam ingrediencií je dlhší ako telefónny zoznam, končím (smiech). Áno, mám rada jednoduché jedlá. Nechcem trávim pri sporáku polovicu života. Myslím, že čas sa dá využiť aj lepším spôsobom. Ale keďže som mama a mám deti, manžela, varím často, veľa a vraj aj dobre. Varenie a celkovo domáca strava podľa mňa vytvára časť tepla domova.

Aké je tvoje najobľúbenejšie jedlo? 

Curry a všetko od mojej mamy.

Vychutnávaš si ho najradšej doma alebo v podniku?

Je mi to jedno. Keďže mám homeoffice, stravujem sa najčastejšie doma, ale chodím na obedy aj do reštaurácií. Ono ani nie je dôležité, že kde, ale s kým.

Pochádzaš z Košíc. Aké reštaurácie a podniky sú tvoje obľúbené? 

Nie som expert v košickej gastronómii. Odporúčam sledovať košického foodblogera Food tips Košice, ktorý má košické gastro v malíčku. Mám rada podniky, kde vládne dobrá atmosféra a kde je príjemný personál.

Ktoré by si odporúčala vyskúšať, ak by som prišla do Košíc ako turista a chcela sa dobre najesť? 

Okrem iného mám rada aj ryby, takže určite navštív reštauráciu Pán Ryba.

Máš vytipovanú/vysnívanú reštauráciu, ktorú by si rada navštívila?

Nemám. 

Jedlo a zdravie. Pre niekoho kombinácia nezlučiteľná, pre iného úplne prirodzené. Ako je to v Tvojom prípade?

Myslím, že áno, ale nie som tým posadnutá. Vo všetkom musí byť rovnováha, čiže áno, stravujem sa zdravo, ale dám si sem tam aj hamburger a hranolky, väčšinou cez víkend. Aj keď je pravda, že nepamätám, kedy som si to naposledy dala. Najviac sa vždy opúšťam v lete a na dovolenkách. Tam si jedlo jednoducho užívam. 

Ak sa pozrieš na svoj život pár rokov dozadu, čo sa zmenilo na tvojom prístupu k strave, k jedlu ako takému? 

Určite som uvedomelejšia a neberiem stravu len ako potravu, ktorou sa zasýtim. Dávam si pozor, čo jem. Vyhýbam sa mlieku, keďže mi nerobí dobre a mám intoleranciu na kvasnice.

Aký máš vzťah k tzv. nezdravým veciam ako je cukor, káva a podobne? Ak si máš vybrať medzi kešu orieškami a chipsami, po čom skôr siahneš?

Tu mi napadla veta: Cukor, káva, čaj, rum, bum, hehe.  Nie som veľmi na sladké a čo sa kávy týka, nerobí mi veľmi dobre. Mám obdobia, keď ju pijem a keď nie. Nerobí mi problém ju nepiť, keďže nie som typická kávičkárka. Beriem to skôr ako formu oddychu. Viem, že keď si idem dať kávu, sadnem si a jednoducho relaxujem. 

Využívaš vlastnú fantáziu pri varení alebo sa inšpiruješ kuchárskymi knihami? 

Najradšej varím štýlom „co dům dal“.  Aj keď varenie nie je mojou vášňou, zbožňujem kuchárske knihy, ktorými si rada listujem a televízne programy o varení. 

Momentálne sa stravujem podľa knihy Ľahký reštart od Jany Šimkovičovej a kolektívu. Mala som totálne rozhádzaný režim stravovania, čo mi nerobí dobre. Systém v jedení je pre mňa gro. Mávam obdobia, keď jem dobre a keď na seba zabúdam a kašlem na to, čo do seba dávam. Nie som dokonalá. 

Aké jedlo by si určite nezjedla? 

Celkovo pristupujem k jedlu štýlom, že na jedlo sa fuj nehovorí.  Nikdy som ale napríklad nejedla držkovú polievku a ani mi nechutí mak. Ale myslím, že keby ma život pritlačil, zjedla by som to (smiech).

Vnímaš na sebe súvis reumy a tvojho jedálneho lístka? Ovplyvňuje to, čo zješ, aj to, ako sa cítiš?

Určite! Nie ani tak v zmysle, že ma po určitom jedle nebolia kĺby, ale celkovo cítim na sebe, keď sa stravujem zle a nepravidelne. Určite je pri reume dôležitá strava, ktorou človek nezaťažuje organizmus, ktorý už tak či tak má čo robiť.  Ja sa cítim najlepšie, keď mám v strave poriadok a režim. Je veľmi dôležité vnímať a počúvať svoje telo. 

Čomu sa aktuálne venuješ? Ako sa máš?

Konferencia Pre zdravie ženy sa presúva do Košíc a keďže spravujem Instagram tohto projektu a som aj ambasádorkou, žijem teraz tým. No a spravujem aj iné účty. Jeden je dokonca kozmetický salón a veľmi ma to baví.  Začnem opäť písať blogy pre jeden eshop a ako správny reumatik trávim veľa času v čakárňach, ktorý využívam na tvorbu obsahov pre sociálne siete… Takže ďakujem, mám sa fajn, ďakujem za opýtanie (úsmev).

Barborku Jelinek môžete sledovať na IG profile: https://www.instagram.com/barbora_jelinek/

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie