Ako vnímajú ľudia v gastre opatrenia vlády? Krajina sa začína vracať do normálu, ich sa to však zatiaľ netýka.

1157

Z čiernej sa stane bordová. K návratu do normálu sa však nepridajú reštaurácie, kafetérie ani bary. HN sa pýtali podnikateľov z gastropriemyslu, ako fungujú 13 mesiacov v pandémii a aj na to, ako vnímajú opatrenia vlády.

Dunajský pivovar, Milan Halgaš

Od polovice októbra si o nás vláda utiera nohy ako do rohožky. Dáva nám iba dve istoty – ak príde ďalšia vlna korony, zatvoria nás ako prvých. Druhá vec, ktorou si môžeme byť vďaka nej istí, je, že nás otvoria ako posledných.

Fungovali sme na terasách, nakúpili sme plynové ohrievače, stany, zatvorili nás. Zbytočne sme vynaložili stovky tisíc eur. Straty na ziskoch máme viac ako 350-tisíc eur. Na porovnanie, pomoc, ktorú čerpáme, je v desiatkach tisíc eur.

Navyše je absolútne nedostatočná, až úbohá. Potrebujeme dlhodobejšiu schému, aby sme si našli čas na zotavenie a plánovanie aspoň pol roka dopredu. Pomohlo by napríklad zníženie DPH aspoň na úroveň 10 percent.

Teraz aspoň pre ten pocit, že sme ešte tu a neskončili sme, robíme rozvoz a otvorili sme stánok. To všetko však stačí len na pokrytie výplat.

Aj keď je situácia vážna, pravidlá sú nastavené a ja by som ich porušovaním znegoval to, v čo úprimne verím. Už by neostalo nič, iba anarchia. Preto sa nezúčastním na prípadnom otváraní prevádzok navzdory zákazu. Choroba je problém a netreba ho zľahčovať. Na druhej strane však treba myslieť aj na zvyšok krajiny a jej potreby. Súčasný stav je tragický.

Postupné otváranie našich prevádzok už nič nevyrieši vzhľadom na aktuálne vrtochy počasia. Čiže ak otvoriť, tak naplno. Ešte si však počkáme. Verím, že tí, ktorí sme vydržali doteraz, vydržíme až do konca. Avšak cítime obrovskú krivdu.

Ranč u Bobiho, Andrej Kasas

Už šesť mesiacov nie je možné čerpať pomoc od ministerstva dopravy. Naše straty za obdobie druhej vlny sa vyšplhali na 136-tisíc eur. No aj tá pomoc, ktorá prišla, je nepostačujúca.

Pritom je nutné zdôrazniť, že nejde o pomoc, ale o kompenzáciu za tvrdé zatvorenie prevádzky vládou. Tá musí preto jednoznačne toto svoje rozhodnutie nejakým spôsobom nahradiť. Už dlhé mesiace fungujeme iba z úveru. Aktuálne neviem, kedy a hlavne ako ho splatíme. Ak by nám nebol poskytnutý, museli by sme zatvoriť už dávno.

Na nádeji nám nepridáva ani to, ako nás vykresľujú premiér alebo minister financií. Tí niekoľkokrát zdôraznili, že sa na nás bude skladať celá republika. Pritom pravda je taká, že to zapríčinili oni, natvrdo nás zatvorili pod hrozbou väzenia. A neboli schopní získať peniaze z Európskej únie tak ako väčšina štátov.

Gastro je na Slovensku dlhodobo znevýhodňované. To, že nespadáme pod uvoľňovanie opatrení, by sme akceptovali, ak by to bolo podložené dátami alebo relevantnými informáciami. V reštauráciách sa za celý čas pandémie nakazilo 20 ľudí.

Otvorenie prevádzok však už nestačí. Potrebujeme adresnú pomoc vo forme priamej platby, aby sme vedeli zaplatiť aspoň nevyhnutné podlžnosti. Tie nám vznikli nie našou vinou, ale ich rozhodnutím. Okrem toho sa náš ranč nachádza v malej dedinke pri rieke Hron. Nemáme možnosť okienkového predaja ani rozvozu.

Cafe Urban, Martina Treščanská

Svoju výplatu som nevidela už rok. Všetko, čo zarobím, delím medzi tovar, služby a výplaty pre zamestnancov. Tomu, čo teraz prežívame, sa nedá povedať fungovanie. Nedostávame pomoc od štátu, lebo na ňu nemáme nárok. A úver taktiež nedostaneme, pretože sme z gastra.

Momentálne by nás zachránilo čokoľvek, čo by bolo úprimne myslené ako záchrana nášho segmentu. Finančná pomoc bez obmedzení, otvorenie celých prevádzok a pokojne aj za prísnych hygienických podmienok.

Aj keď fungujeme nepretržite, od októbra sme prišli o 80 percent tržieb. Ako podnikateľka, ktorá si túto situáciu nezapríčinila sama, však stále premýšľam, ako budeme fungovať ďalej. Malou nádejou bolo avizované uvoľňovanie, to nás však obišlo.

Naďalej však ostaneme otvorení. A keď niekedy povolia terasy, vyložím stoly a stoličky. I keď neviem, ako to dopadne vzhľadom na existujúce opatrenia. Napríklad nesmiete na verejnosti piť alkohol, konzumovať jedlo a ani zmrzlinu v kornútiku.

Je to nepochopiteľné a pripomína mi to jeseň, keď nás nechali otvorených, ale popri tom bol zákaz vychádzania. Títo ľudia zrejme nikdy nepodnikali. Oni majú istotu, že im každý mesiac príde výplata. Pre nás však neurobia nič efektívne.

Ak by sa niektoré prevádzky rozhodli otvoriť aj navzdory tomuto zákazu, pridám sa k nim. Už nemám čo stratiť a nemajú mi ani čo vziať. Ak to takto pôjde ďalej a obmedzenia budú pokračovať, prestanem podnikať a skončím na úrade práce.

Sympl., Viliam Pavlovský

Ak chceme, aby naše vyčerpané podniky v budúcnosti neskupovali silné skupiny pre svoje ekonomické záujmy, potrebujeme aj dlhodobé riešenie. Tým môže byť zníženie DPH aspoň na jeden alebo dva roky. 
Štátna pokladnica by týmto riešením neprišla ani o jeden cent. Práve naopak. Mohlo by dôjsť k zvýšeniu absolútneho výberu DPH a konečne aj k zreálneniu konkurenčného prostredia.

Nateraz však potrebujeme súčasné opatrenia zefektívniť a doplniť adresnejšími riešeniami. Opatrenia štátu by boli nápomocné, ak by fungovali tak, ako sú prezentované. Okrem toho cez ne prepadáva veľké množstvo podnikateľov.

Aktuálne jediná konkrétna schéma na kompenzáciu cestovného ruchu je stále zaseknutá. My zatiaľ fungujeme na rozvoz jedál, to však nestačí pokryť ani základné náklady. Snažíme sa hľadať rôzne cesty, ako náš biznis zefektívniť.

Pomohlo by sfunkčnenie schválených opatrení alebo jednorazová priama platba na udržanie existencie postihnutým podnikom. No najmä postupné a bezpečné otváranie terás. Nerešpektovanie nariadenia vlády určite nemá zmysel. Musíme spolupracovať a dohodnúť sa na spôsobe otvárania čo najskôr.

Pracujeme aj cez našu iniciatívu 10 pre Gastro na tom, aby sme pomohli celému sektoru a z hľadiska budúcnosti nastavili systém tak, aby podnikať a rozvíjať cestovný ruch aj gastronómiu na Slovensku ešte malo zmysel.

Celý článok nájdete na HNonline.sk

Autorka: Monika Šuchová

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie