Aké sú naj trendy vo vyhľadávaní jedla? Internetu v roku 2019 vládla ryža aj palacinky, nezaostáva ani čínska kuchyňa

1617

S príchodom nového roka na nás odvšadiaľ vyskakujú rôzne štatistiky či rebríčky, ktoré v krátkosti zhŕňajú predchádzajúci rok. Obľúbené sú najmä Google štatistiky toho, aké slová a kľúčové výrazy ľudia do vyhľadávača písali najčastejšie. V našich rebríčkoch sme sa zamerali na hľadané výrazy spojené s jedlom či reštauráciami.

Čo si dnes navaríme?

Do tejto kategórie sme zaradili najhľadanejšie výrazy za slovom „recept na.“ Niektoré výsledky vás určite prekvapia (slovenská osmička), no väčšina z nich je taká klasika. Značný rozdiel je ale medzi vyhľadávaním na Slovensku a na celom svete. Veď pozrite sami.

Slovensko

1. palacinky

2. lievance

3. pizza

4. bábovka

5. muffiny

6. medovníky

7. vafle

8. pervitín (?!)

9. langoše

10. perník

Svet

1. kura

2. torta

3. chleba

4. cookies

5. palacinky

6. kari omáčka

7. pizza

8. cheesecake

9. morka

10. losos

A ako sa to varí?

Ryža obsadila prvenstvo v kategórii „ako uvariť“. Bol to najvyhľadávanejší výraz nielen na Slovensku, ale aj vo svete. A celý rebríček vyzerá takto:

Slovensko

1. ryža

2. huspenina

3. tarhoňa

4. pšeno

5. punč

6. salko

7. bulgur

8. kapustnica

9. pohánka

10. slovenská ryža

Svet

1. ryža

2. quionoa

3. cestoviny

4. vajcia

5. špagety

6. steak

7. zemiaky

8. cícer

9. gaštany

10. kura

Kuchyňa

Ak si ľudia na Slovensku chceli v roku 2019 pochutnať nie na konkrétnom jedle, ale na nejakej kuchyni, najčastejšie si hľadali práve kuchyňu čínsku. Z nej skúšali navariť rezance s kuracím mäsom, opekané rezance alebo rezance s vajcom. Slovákov zaujímalo aj to, ako sa varí čínska ostrokyslá polievka a čínske kysnuté cesto.

Ak by sme, naopak, zostali pri tradičnej slovenskej kuchyni, aj tá mala v google vyhľadávači veľký úspech. Najviac sme chceli zistiť recept na tradičný slovenský zemiakový šalát, tresku, rožky, chlebík a, samozrejme, nechýbajú bryndzové halušky, pirohy, klobáska či guláš.

Denné menučka

Podľa výsledkov vo vyhľadávaní to vyzerá tak, že práve ľudia žijúci a pracujúci v Žiline chodia na menučka najčastejšie. Po zadaní výrazu „denné menu v“ sa na prvej priečke objavuje práve Žilina, za ktorou nasleduje Trnava, Rožňava, Hlohovec a nechýba ani Bratislava, Martin či Prešov a Košice.

A aby sme nezabudli na Vianoce, v roku 2019 Slováci počas týchto sviatkov najčastejšie hľadali recept na vianočné oblátky, trubičky, kapustnicu, punč, štólu, medovníky a oriešky (koláčiky).

Rastúce trendy

Na záver tu máme rebríček výrazov spojených s varením, ktoré v roku 2019 zaznamenali výrazný nárast oproti rokom 2017 a 2018.

Slovensko

1. recept na kyslú kapustu

2. losos na masle

3. sushi

4. recept na domáci kváskový chlieb

5. recept na makronky

Svet

1. recept na nízkosacharidový chlebík

2. palacinky pre jedného

3. recept na ovsenú tyčinku

4. švédske mäsové guľôčky

5. recept na úspech :)

Zdroj údajov: Google, keywordtool

Zdroj foto: pixabay, unsplash

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie