6 tipov na dokonalý tanier #1: Takto spravíte z fotky svojho jedla pastvu pre oči

2587
Fotka jedla

Dnes už je úplne bežné, že predtým, ako sa zahryzneme do nášho obeda či koláčika, si ho najskôr odfotíme. A mnohí fotku následne zdieľajú na sociálnych sieťach, poprípade ju pošlú kamošom. Povedzme si úprimne, asi nikoho z nás neočaria „rozbrblané“ špagety na oprskanom tanieri či fotka pizze, na ktorej ani neviete rozoznať, či je na nej syr alebo kukurička.

Ak aj vy patríte k tým, ktorí si radi odfotia jedlo v reštaurácii alebo vlastný kulinársky výtvor, máme pre vás dobrú správu. Na krásne fotky nepotrebujete byť profíkom vo photoshope ani vyštudovaným dizajnérom. Stačí mať aspoň troška estetické cítenie, mobil či fotoaparát, aplikáciu na editáciu fotografií a najmä poznať zopár nenáročných tipov a trikov, ktoré fotkám vášho jedla dodajú úplne iný rozmer.

1. Pozor na svetlo

Veľmi podstatným kľúčom k dokonalým fotkámm jedla je dobré osvetlenie. Úplne najlepšie je, samozrejme, denné svetlo, ktoré pôsobí najprirodzenejšie. Niekedy sa to však bez umelého osvetlenia nezaobíde, preto si dávajte pozor na tiene. Vždy predom skontrolujte, či nie sú tiene príliš výrazné alebo neprechádzajú cez samotný pokrm. Vyskúšajte viacero pozícií fotoaparátu a uvidíte, kedy to bude vyzerať najlepšie. Ak si fotíte jedlo doma, skúste ísť čo najbližšie k oknu. V reštaurácii to platí tiež – ak je to možné, sadnite si na miesto ku oknu. Vedeli ste, že niektoré reštaurácie majú schválne všetky stoly v blízkosti okien? Robia to preto, aby fotky, na ktorých ich zákazníci na sociálnych sieťach označujú, vyzerali čo najlepšie.

2. Menej je niekedy viac

Či už sa to vášmu žalúdku páči alebo nie, minimalistickejšie porcie, ktoré neprekypujú z taniera, sú pre naše oko oveľa príťažlivejšie. Menšia porcia vyzerá elegantnejšie a jedlo na prázdnejšom tanieri lepšie vynikne. Ak ste v reštaurácii a dostanete mega porciu jedla, stačí z neho časť zjesť, pekne to nastajlovať, odstrániť z taniera špinky a voilà, fotka na Instagram je hotová. Ak si jedlo pripravujete doma, prázdnejší tanier vám dáva skvelé možnosti na dozdobenie. Skúste sa inšpirovať food blogermi (napríklad tu) a okukajte od nich nejaké super nápady.

3. Čistota na tanieri

Možno malý detail, ale verte, že veľmi dôležitý. Predtým, ako zapnete foťák, uistite sa, že na tanieri nie sú žiadne nechcené kvapky omáčky, omrvinky a podobne. Pokojne použite servítku či utierku, ktorou tanier dôkladne vyčistíte. A ešte malý tip – fotka jedla na matnom tanieri vyzerá lepšie ako na lesklom.

4. Pozor na pozadie

Ďalším veľmi dôležitým aspektom perfektne vyzerajúcej fotky jedla je dobre zvolené pozadie. Zabudnite na nepotrebné predmety, odpadky či špinky – tieto veci do fotiek skutočne nepatria. V reštaurácii odložte zo stola peňaženku, obrúsky či rôzne iné predmety. Ak si jedlo fotíte doma, vyberajte jednoduchý podklad. Nechcete predsa, aby zbytočne farebné pozadie na seba ukradlo všetku pozornosť. Ak vám predsa len na fotke ešte niečo chýba, využite to, čo s ním súvisí. Varili ste špagety s paradajkovou omáčkou? Zopár červých cherry pokojne uložte okolo taniera. Pridajte aj lístky čerstvej bazalky či kúsok parmezánu. Nikdy však nepoužívajte ingrediencie a predmety, ktoré s vaším jedlom nijako nesúvisia, bude to pôsobiť rušivo.

5. Všetko do stredu

Sústreďte všetko jedlo na tanieri do kruhu. Predstavte si, akobyte ste od stredu taniera spravili kružnicu a snažte sa ju zaplniť. To vám zapezpečí najlepší výsledok. Skúste si poprezerať fotky jedál reštaurícií. Uvidíte, že tie, ktoré používajú toto pravidlo, majú lepšie pôsobiace fotky jedál.

6. Vyberte si najlepší uhol

Áno, aj uhol, z ktorého fotíte svoj tanier, spraví veľa s konečným výsledkom. Fotiť zhora je dobré vtedy, ak máte jedlo pekne nastajlované na okrúhlom matnom tanieri a máte výborné svetelné podmienky a nerušivé pozadie. Ak však idete fotiť napríklad lasagne či zákusok, ktorý sa skladá z viacerých vrstiev (cesto, plnka, ovocie), stavte radšej na fotku z boku. Vtedy najlepšie zachytíte krásu vášho pokrmu, ktorá by pri fotke zvrchu mohla zaniknúť. Ak sa ale neviete rozhodnúť, či sa viac oplatí zachytiť vrch alebo bok jedla, potom spravte kombináciu a uvidíte, čo na konci vyznie najlepšie.

Zdroj foto: Unsplash, Pixabay, Instagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie