4 dôvody, pre ktoré by mala každá reštaurácia ponúkať aj vegetariánske jedlo

1699

Prvý október sa na celom svete oslavuje Deň vegetariánstva. Ľudia, ktorí nejedenia mäso robia rôzne pochody, zhromaždenia alebo sa jednoducho idú najesť do svojej obľúbenej reštaurácie, kde si vyberú chutné bezmäsité jedlo.

Na Slovensku aj v ostatných krajinách je stále viac reštaurácií, ktoré svoje menu prispôsobujú nielen vegetariánom, ale aj vegánom či ľuďom s rôznymi intoleranciami. A to je skutočne skvelé napredovanie vo svete gastronómie. Každý z nás by mal mať predsa možnosť najesť sa presne podľa svojich preferencií (a to nehovoríme o „vegetariánskom“ vyprážanom syre so šunkou či o bryndzových haluškách so slaninkou).

Prestaňme sa pozerať na ľudí, ktorí nejedia mäso ako na divných

Ľudia sa stávajú vegetariánmi z rôznych dôvodov. Pre niekoho to môže byť zdravie, pre iných náboženské presvedčenie, ochrana životného prostredia či láska ku zvieratám. Niekto môže byť zarytým vegetariánom, iný si zas raz za čas rád dopraje slaninku na bryndzových haluškách či hovädzí vývar.

Zdroj: Canva

Všetky dôvody aj formy vegetariánstva sú úplne v poriadku. Aj preto by bolo najlepšie, ak by sme sa všetci navzájom rešpektovali a tolerovali svoje stravovacie návyky. Samozrejme, platí to obojstranne.

Aspoň jedno jedlo bez mäsa, prosím

Každá reštaurácia by mala mať vo svojom menu aspoň nejakú alternatívu pre ľudí, ktorí sa stravujú bez mäsa. A nielen pre nich. Aj tí, ktorí mäso jedia, môžu mať predsa občas chuť na bezmäsité menučko či večeru.

Dokonca aj v školských jedálňach sú úplnou samozrejmosťou (a nariadením) aspoň 2 bezmäsité jedlá za týždeň. Poďme sa teda spolu pozrieť na dôvody, pre ktoré by každá reštaurácia mala mať vo svojom menu jedlo vhodné aj pre vegetariánov.

1. Prilákate nových zákazníkov

Ak do svojej ponuky reštaurácia zaradí chutné a originálne vegetariánske menučko alebo jedlo v à la carte ponuke, o nových zákazníkov bude postarané. A verte, takíto zákazníci budú danej reštaurácii naozaj vďační za chutné vegetariánske jedlo, preto sa do nej budú pravidelne vracať.

2. Vyhoviete (takmer) všetkým zákazníkom

Vďaka ponuke bezmäsitého jedla si u vás nájde každý zákazník to svoje, nielen vegetariáni. Možno sa k vám príde najesť niekto, kto má zrovna chuť na ľahšie zeleninové jedlo alebo mu mäso v neskorších hodinách spôsobuje tráviace problémy.

3. Viac skupinových rezervácií

Často sa stáva, že vo väčšej skupine sa nájde aspoň jeden človek, ktorý je vegetarián. Preto ak takáto skupina rieši rezerváciu do nejakej reštaurácie, určite si vyberie takú, ktorá má v ponuke zaujímavé bezmäsité varianty.

Zdroj: Canva

4. Prilákate mladšie ročníky

Bezmäsitá strava je čoraz viac populárna medzi mileniálmi. Ukážte preto, že vo vašej reštaurácii myslíte krok dopredu a ste otvorení inováciám a novým trendom. Veď už dokonca aj každý väčší fastfood do svojej ponuky zaradil vegetariánske alebo dokonca vegánske alternatívy.

Niekoľko tipov na chutné vegetariánske ponuky v reštauráciách

V Bratislave, Trnave či v Žiline natrafíte na fantastické bistro Forky´s, ktoré má vo svojej ponuke úplne všetko vegánske. Či už ste teda iba vegetariáni alebo rovno vegáni, poprípade máte chuť na niečo zeleninové, vo Forky´s si výborne pochutíte na všetkom z menu.

Zdroj: Instagram / Forky´s SK

Naším ďalším typom je Foodstock, v ktorom nájdete fantastické zeleninové gyozy alebo domáci hummus či miso polievku. Gyozy sme vyskúšali už viackrát a vždy sa na ne radi vraciame.

Pri Ázii ešte zostaneme. Jednoznačne by ste mali vyskúšať Bistro SOHO, ktoré nájdete na viacerých miestach v Bratislave alebo v Banskej Bystrici. V ich menu nájdete síce väčšinu jedál s mäsom, no takmer každé jedno z nich vám pripravia aj vo vegetariánskej verzii. A musíme povedať, že ísť do SOHO je vždy zážitok.

Na Vegánskych hodoch sa nám tento rok podarilo ochutnať niečo z ponuky Páni Baklažáni (Nitra) a Simply Vegan (Prievidza). A skonštatovali sme, že už len kvôli fajnovému bezmäsitému jedlu od nich sa oplatí navštíviť dané slovenské mestá.

Ponuka Simply Vegan na Vegánskych hodoch 2022

Ak dostanete chuť na výborné bezmäsité menučko v Bratislave, odporúčame vám zájsť do Veg life. V ich ponuke sú rôzne zaujímavé kombinácie ingrediencií a každý deň si u nich môžete vybrať až z troch hlavných menučiek, šalát aj dezert. Za zmeinku určite stojí aj pezinský VegLunch, zvolenský NEO EÓN alebo bratislavské reštaurácie Góvinda Bratislava či veľmi príjemná Reštaurácia Manna v RAJ zdravia.

O skutočne chutných a originálnych jedlách, na ktorých si pochutnajú aj vegetariáni, by sme mohli básniť ešte dlho. No ako posledný tip na reštauráciu, v ktorej sa najete v prípade, či ste vegetarián, vegán alebo „všežravec“, je Olive You. Toto moderné bistro sa nachádza na krásnom nábreží Dunaja a ich ponuka jedál je veľmi pestrá a bohatá. Nájdete v nej rôzne svetové polievky, šaláty s ovocím, Poké bowls, kari a veľa ďalšieho. Ak od nich raz niečo ochutnáte, pri jednej návšteve to určite nezostane 😊

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie